Sunday, January 16, 2011

Gila betul

-4-


“Apa pasal?” Emi menempelak Norina secara terang-terangan. “Perangai awak macam perempuan baru lepas beranak sulung tau!” Komen Emi lagi. “Salam tidak apa tidak terus memanggil saya anak beruang. Awak mengigau ke apa? Teringat mamat tikam belakang itukah” Serius Emi menyoal. Sakit betul hatinya kerana dipanggil dengan nama anak beruang. Bibirnya diketap.
Norina mengurut dada. “Ingatkan anak beruang mencari mak angkatnya! Rupa-rupanya si ikan buntal.” Ketawanya bertali-tali sambil matanya memandang Puan Zaidah yang melintasinya. Tajam benar jelingan itu. Mungkin emaknya marah! Dia tidak pasti. Apa yang diutamakan ialah kepuasan hatinya. Dia juga tahu tidak ada emak yang akan suka dengan sikap anak-anak sepertinya yang suka memberi gelaran yang bukan-bukan kepada sesiapa sahaja yang diingininya.
“Mulut! Tak ada insuran lah awak ini tau. Saya saman kang!” Emi meninggikan suara. “Jangan main-main dengan anak beruang tau. Baik awak jarakkkan diri sejauh yang boleh.” Emi memberi nasihat mengikut kefahamannya.
Norina ketawa suka. Padan muka anak beruang kerana Emi sudah mula menyimpan syak wasangka. Dia langsung tidak terasa hati dengan sikap Emi terhadapnya. Hatinya benar-benar girang kerana anak beruang tidak menelefon. Dia ingin melakukan sesuatu yang menyukakan hatinya. “Jom ke butik. Awak tunggu saya balik. Kita beli blaus baru. Nak?”
Emi merasa sangat girang. “Okey. Duit plastik awak masih boleh dipakai? Jangan-jangan RM di dalamnya dah habis.” Emi meninggikan suaranya. “Mana lah tahu kita beli barang tapi bila giliran untuk membuat bayaran kad kena tendang. Malu beb.” Sambung Emi lagi. Dia memang gusar kalau membeli-belah menggunakan kredit kad.
“Hai! Lebih sudu dari kuah nampak! Siapa belanja siapa hah? Untung awak dapat kawan yang baik hati tahu!” Norina membalas. Seingatnya baki di kadnya masih ada RM Dua Ribu Lagi. Entah betul entahkan tidak dia kurang pasti pula.
“Marah nampak!” Suka benar Emi kalau Norina mula beremosi. “Siapa marah kena jual.” Suara ketawanya bertali-tali di dalam talian.
“Sendiri mau ingat…” Sambung Norina. Kerap-kali ayat keramat itu yang akan diingatkan Emi kepadanya. “Silap hari awak yang saya jual.” Norina memulang paku buah keras. Dunianya hilang bila berborak dengan Emi. Mereka akan bercakap tentang apa saja; kecuali tiga perkara iaitu cerita peperangan. Ataupun tentang politik. Juga tentang bola. “Malas ambil tahu hal-hal remeh-temeh begitu. Itu dunia lelaki. Kasar! Dunia kita yang cantik-cantik. Yang menarik dan wangi.” Emi memberi ulasan. Tak disedarinya politik dan peperangan boleh merubah dunia. Harga minyak akan naik. Barang makanan akan menjadi mahal. Hidup juga tidak akan aman lagi.
“Gembiranya boleh membeli-belah. Hm...tak sabar saya.” Rasa suka terluah dengan pantas. Emi sememangnya seorang gadis yang sukar mengawal emosi.
Kepala Norina lalu terangguk-angguk kesukaan. “Abang kita banyak bagi duit. Kalau kad sudah kosong kita guna duit betullah. Taklah kita terasa malu kalau betul kad itu dah pokai. hehe”Usul Norina dengan rasa bangga.
“Tahu tak apa.” Emi mengomel tiba-tiba." Lelaki budiman itu mungkin akan meminang awak. Entah-entah hati awak sudahpun mencair. Macam agar-agar yang dimasak.”
“Biarlah!”Norina membalas dengan pantas. Memang banyak dah ayat manis yang ditabur dan saya dah ambil semuanya yang bertaburan itu.” Suka pula dia. “Hati saya dah lama pun macam agar-agar. Kalau awak nak tengok nanti saya akan tunjukkan. Dah cair macam cecair. Kena cedok kalau nak bawa keluar.” Hidung mancungnya digenyeh berkali-kali; tanda jawapannya memang ada kelas! Tiba-tiba dia ingin melakukan sesuatu yang drastik dan mungkin akan mengubah terus perjalanan hidupnya.
Emi pula yang terasa. “Sorry lah kalau awak terasa. Saya cuma nak ingatkan supaya supaya jangan lagi mencairkan hati untuk dia. Ramai lagi di Malaysia ini anak raja kaya yang masih bujang yang padan dengan awak. Ada Rajagopal, Rajalinggam, Raja yang betulnya pun masih ada.” Emi lalu tertawa girang. “Saya ikhlas what! Sebagai sahabat saya nak yang terbaik daripada yang baik-baik untuk awak. Amin..” Emi mengendurkan suaranya. Sedar hati Nirina rapuh bagaikan kaca malah cukup tahu berbalah bukan cara terbaik untuk mengingatkan Norina akan sikap pengikisnya yang mungkin akan memerangkap dirinya sendiri. Dia tahu Norina dimanjakan secara berlebihan oleh Puan Zaidah dan lelaki itu lalu mungkin itulah yang menyebabkan anak gadis ini menjadi begitu degil. “Saya kasihankan awak kalau benar mamat itu nak jadikan awak isterinya. Saya takut awak akan dibuli oleh isteri pertamanya. Dengar cerita mereka orang berpengaruh. Nanti awak dijadikan babunya pula.” Panjang cerita Emi menyuarakan pendapatnya. Seperti selalu jika berkesempatan.
“Tunggu saya balik. Saya bawa awak pergi shopping. Kita pergi beli baju baru.” Norina tidak mengendahkan komen Emi sebaliknya fikirannya menerawang mencari-cari baju apakah yang menarik untuk dibeli nanti.
Emi tersengih mendengar. Walaupun hatinya risau tetapi dia tidak dapat menolak hakikat keseronokan jika dapat membeli barang kesukaan tanpa perlu mengeluarkan duit sendiri.
Selepas puas berborak Norina teingatkan misinya. Lalu meneruskan operasi rahsianya; mencabut kabel di belakang gagang telefon. Puas hatinya dapat berbuat begitu. Dia melompat ke atas katil lalu menggulungkan dirinya di bawah selimut.

No comments:

Post a Comment