Saturday, May 1, 2010

Mata mu sekilas menelusuri cahaya, suci, liar menodai jiwa , lembut mencairkan hati, Tatkala mata itu melirik, ku tafsirkan seribu bahasa, Nyata jelas terungkap di hati tiada terungkai, ku ibarat menjadi alpa kehilangan arah,...
“ Oi. Berangan ka?” Ija menepuk belakangnya.
“ Oi..” Shima membalas kembali, separuh melatah. “ Ish awak ni! Tak menyakat tak sah la. Saya baru nak berangan. Dah habis idea cantik di dalam sini.” Lalu ditunjukkan hujung jari telunjuk tangan kiri ke kepala. Sambil itu matanya melirik melihat gaya Ija. Pakaian kerjanya kemas bergosok. Putih berseri. Seperti wajahnya juga. Hatinya riang terasa. Wangian yang dipakai Ija mengharumkan seisi wad. “ Cuma yang ini ciplak. Saya dapat dari facebook. Dari seorang kawan yang kini hanyut dari hidup saya. Hilangnya entah ke mana.”
“ Kawan facebook? Lupakan saja. Kerja macam kita ini tak perlu nak berangan tau! Kerja kita gunakan skill.” Komen Ija. Beg galasnya yang boleh diisi segala macam benda itu diletak di dalam laci kaunter. “ Kerja kita layan pesakit yang sedang menderita. Bagi ubat, mandikan mereka. Tukar cadar. Kadang-kadang kena basuh berak kencing orang. Bukan berangan di kaunter macam awak ni.” Sambil memberi komen Ija tergelak-gelak. “ Betul tak cakap saya?”

No comments:

Post a Comment