Monday, December 20, 2010

Setahun sudah aku hidup di tahun Hijrah yang lalu. apa sumbanganku untuk hidup di dunia yang singkat ini? Di mana Imanku terhadap Allah? Sudah cukup banyakkah pengorbananku dan ketaatanku kepada Pencipta dan suamiku? Kadang ketika aku dengan sengaja menyakiti hati orang-orang yang rapat denganku. lalu terdetik di hati akan kesabaran yang masih kurang. Terlalu kurang.

Terkadang aku menjerit-jerit marahkan Puteri. Kasihan anak lincah yang kadang-kadang agak nakal itu. Dia lembut hati walaupun kadang-kadang agak terlampau di dalam menunjukkan emosinya. Ah,aku perlu lebih istigharah dengan diri sendiri.

Anak sulungku yang bijak tidak perlu kutunjukkan emosi terhadapnya. dia sudah mulai menunjukkan kematangan. Sebagai seorang ibu aku harus bijak menjadi teman meleraikan kekusutan jika dia menginginkannya. Hanya itu.

Untuk orangtuaku, sesungguhnya kadang-kadang aku juga beremosi. Seperti kebiasaannya suamiku akan kulepas rasa sesak. Dia akan memujuk jiwaku, meneyejukkan hatiku dengan kata-kata semangan dan nasihat yang kuterima dengan senang hati. Sesungguhnya, walaupun dia jauh beribu-ribu batu namun dia melekat kuat di hati dan jiwa.Aku sayang suamiku

No comments:

Post a Comment